EPH (Egyen Potenciálra Hozás) Érintésvédelemi szempontok szerint

 

A hazai gáz szolgáltatók úgynevezett EPH nyilatkozat meglétéhez kötik az új és régi gáz bekötéseket, üzembe helyezéseket. Tehát a gáz hálózatra csatlakozás elő feltétele, hogy nem csak gáz üzembiztonság, hanem villamos biztonság szempontjából is megfelelően kialakított hálózat kerüljön gáz nyomás alá, azaz üzembe.

 

EPH vizsgálat célja:

Az EPH vizsgálat feladata, hogy elektromos szempontból vizsgálja meg a kérdéses berendezés, épületrész, illetve ezek cső és erősáramú hálózatát.

Felhívjuk tisztelt megrendelő figyelmét – későbbi félreértések elkerülése végett – , hogy az EPH vizsgálat célja, és kötelezettsége a vizsgálat és nem a kivitelezés! Vizsgálat díj tétele a szabványosan kialakított rendszer felülvizsgálata, illetve bizonylatolt megfelelőségi tanúsítása!

 

Alap esetben vizsgálati fő szempontok a következők:

 

  • Mért és méretlen gázcső összekötésének ellenőrzése.
  • PE-N vezető szétválasztási pontjánál (általában a lakás kis elosztója) a PE sínre érkező EPH gerincvezető bekötése megfelelő (általában 6 mm2 Cu flexibilis zöld-sárga vezető) módon.
  • EPH csomópont ( többnyire a cirkó alatt ) kialakítási helyére beérkező összes csővezeték bekötésének, illetve bekötés szükségességének ellenőrzése.

 

MEGJEGYZÉS: Természetesen minden helyszín és berendezés más-más kialakítást igényelnek. Ezért is javasoljuk elektromos szakember bevonását.